Moj prvi susret s kazalištem zbio se davno, davno u Kazalištu lutaka u Splitu. Vrlo se dobro sjećam kako sam iz suncem obasjanog dana stupila u zamračenu dvoranu i kako je tada otpočela moja fascinacija kazalištem. Prije predstave na scenu je stupilo jedno bajkovito stvorenje, nježna gospođa u tamnoplavoj baršunastoj haljini, koja mi je po godinama mogla biti baka. Pozdravila nas je i uvela u tajnu kazališne umjetnosti. Slijedila je predstava, aplauz. Izlazak iz čudesne kutije u sunčan dan na mene je djelovalo dosta šokantno i prijetilo je "otrežnjenjem" od doživljenog ushićenja. Željela sam u kazalištu ostati satima. Zaljubila sam se tada u kazalište na prvi pogled i zauvijek.

Mnogo godina poslije toga sam djelovala kao glumica, a zadnjih šesnaest  vodila Gradsko kazalište Žar ptica u Zagrebu. I sve ono što sam u najranijoj dobi iskusila željela sam prenijeti na male gledatelje, začarati ih kazalištem, priuštiti im najljepše i nezaboravne predstave. Znala sam da će samo tako kad odrastu postati izvrsna publika, s izoštrenim kriterijima, istinski arbitri ukusa i plemenitosti. Željela sam da ih svaka predstava potpuno zaokupi, omogući im da zarone u čudesnu dimenziju mašte, da se odmaknu od često surove stvarnosti, da spoznaju istinske vrijednosti i da streme istima, te da im to bude orijentir u životu, jer jedino djeca sve vide i sve razumiju. Stvarajmo s radošću i nadahnućem, darujmo im svoj talent i zanos i ona to nikada neće zaboraviti.

Obogatimo i uljepšajmo njihovo djetinjstvo i mladost jer kazalište ujedinjujući glumu i scenografiju, kostimografiju i svjetlo, koreografiju i glazbu, a posebice tekst, nudi uvid u cijeli spektar umjetničkog izričaja koji pridonosi jedinstvenom užitku. Zato je na svima nama koji stvaramo predstavu za djecu enormna odgovornost i obveza, jer ako se dijete od prve ne zaljubi u kazalište izgubili smo ga zauvijek kao kvalitetnog kazališnog gledatelja. Najmanji zaslužuju najbolje bez ostatka. Priuštimo im to. Neka se sjećaju (bez obzira kakvim tugama i iskušenjima u odrastanju budu izloženi) da su u djetinjstvu u kazalištu bili istinski sretni i ispunjeni ljepotom i dobrotom, koja je kako reče Dostojevski u stanju spasiti svijet. I zato, draga djeco, dobro došli i uživajte u vašem kazalištu!
 
Marija Sekelez,
dramska umjetnica
 
Životopis
 
marijas2017Marija Sekelez u svom profesionalnom glumačkom životu nastupila je u više od pedeset kazališnih predstava s preko četiri tisuće izvedbi, u monodramama, brojnim TV-serijama i tv dramama i filmovima.  Od 2000. - 2016. uspješno vodi Gradsko kazalište Žar ptica u Zagrebu, jedno od najposjećenijih kazališta za djecu  gdje se i uspješno održava besplatni "Naj,naj, naj festival", te akcije "Nema zime u Žar ptici" , "Osmijehom do zdravlja", i "Dobro došli, dragi prvoškolci u vaše kazalište" kao i  besplatne predstave u mjestima i gradovima od posebne skrbi.

Odlikovana je odlukom Predsjednika Republike Dr. Franje Tuđmana redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1996.godine, te dobitnica  niz strukovnih nagrada i priznanja.